دروازه قرآن در شمال شرقی شهر  شیراز در تنگ الله اکبر  میان  کوه چهل مقام و کوه بابا کوهی   قرار دارد و در واقع در خروجی شیراز بسمت شهر مرودشت  واقع شده‌است.

این بنای تاریخی در کنار فلکه طاووسیه شیراز قرار دارد.
 دروازه قرآن در فاصله کمتر از ده متری مقبره خواجوی کرمانی و همچنین فاصله کمتر از پانصد متری باغ جهان نما و همچنین فاصله کمتر از هزار متری مقبره شاعر نامدار پارسی زبان حافظ شیرازی و باغ جهان نما قرار دارد.



این دروازه در ابتدا در زمان     عضدالدوله دیلمی  ساخته شد و قرآنی در آن جای داده شد تا مسافران با گذر از زیر آن متبرک شوند.


در دوره    زندیه کریم خان زند  این دروازه را بازسازی کرد و اتاقی به بالای آن افزود و دو جلد قرآن بزرگ نفیس، به خط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری، در اتاقک بالای آن جای داد.


این قرآن‌ها، که به «قرآن هفده من» معروف‌اند، اکنون از دروازه قرآن به موزه پارس انتقال یافته‌اند.دروازه قرآن در دوره   قاجاریه  به علت وقوع چندین زلزله دچار صدمات زیادی شد که   محمد زکی خان نوری  آنرا تعمیر نمود.

این بنا در گذشته طاق قران نیز نامیده شده‌است. روزهای اول هرماه مردم از شهر خارج شده و از زیر این طاق عبور می‌کرده‌اند.درسال ۱۳۱۵ این بنا به دستور رضاخان، تخریب شد.


دروازه قرآن در سال ۱۳۲۸ شمسی با همت یکی از بازرگانان شیراز به نام   حاج حسین ایگار  معروف به   اعتماد التجار ، با فاصله کمی از دروازه کهن ساخته شد.


دروازه جدید در اندازه بزرگ تر، شامل دهانه قوس تیزه دار و دو ورودی کوچک بر روی جرزهای دو طرف و اتاق مستطیل شکلی بر فراز آن برای گذاشتن قرآن ساخته شد.


در این بنا، آیاتی از قرآن را به خط ثلث و نسخ دور تا دور در دروازه قرآن نگاشته‌اند ؛ در پیشانی شمالی این طاق آیه: «انّ هذا القران یهدی للتی هی اقوم». (سوره اسراء، آیه ۹) و بر پیشانی جنوبی و سمت شهر شیراز آیه: «قل لئن اجتمعت الانس و الجنّ علی...»


در بالای دروازه دو نسخه قرآن دستنویس به خط ثلث عالی منسوب به ابراهیم سلطان فرزند   شاهرخ تیموری  قرار داشت.


در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی دو قرآن خطی موجود در آن به  موزه پارس  انتقال یافت که همچنان در این موزه نگهداری می‌شوند.